BONS LLIBRES PER A INFANTS I JOVES


Passada la Diada de Sant Jordi us deixem unes recomanacions de llibres per infants i joves, perquè no només cal llegir per aquesta diada, sinó que la lectura ha de formar part del nostre dia a dia.

Aquestes ressenyes les ha fet la Rosa Puigdomènech, estudiant del màster de biblioteca escolar i promoció de la lectura, que tenim la gran sort de tenir en pràctiques a la nostra biblioteca, i que estem aprenent molt d’ella. Gràcies Rosa per compartir el teu saber!

Tots aquests llibres els podeu trobar a les llibreries i a les biblioteques.

Els capibares d’Alfredo Soderguit (recomanat de 3 a 6 anys)

La vida al galliner era senzilla, era un lloc agradable i segur, però un dia arriben els capibares. Ells són foscos, grossos i estan molls, així que les gallines decideixen que no hi ha lloc per a ells. Finalment, els deixen quedar, però han d’acceptar les regles. Serà el trencament d’aquestes pautes l’inici d’una bonica amistat i el descobriment de la realitat que es viu al galliner i fora d’aquest.

Aquest llibre és, en essència, una denúncia d’una situació que encara esdevé actual. Els personatges, que són animals, ofereixen una certa distància que és prudent i permet als infants empatitzar sense sentir-se al capdavant de l’acció. Aquesta distància fa que la història sigui adequada pels més menuts, ja que es converteix en una metàfora de la realitat extrapolada a la vida d’aquests personatges. Observem com els capibares i les gallines representen la vida dels refugiats i dels que acullen. Els nouvinguts hauran d’adaptar-se a una nova manera de fer i passar pel sedàs dels prejudicis.

Les il·lustracions són molt interessants. Les trobem totes emmarcades per una fina línia de grafit sobre un fons blanc. Els enquadraments varien la seva mida, esdevenint vinyetes en algunes pàgines. Podem veure com hi predomina la mateixa gamma de colors, el blanc, el marró, el vermell i el negre, tots ells ofereixen una sensació de fredor i tristesa. En aquest cas, les il·lustracions aporten molta més informació que el text.

Pel que fa al text, es troba dins de l’emmarcament de la il·lustració. Aquest en algunes ocasions contradiu la imatge d’una manera molt subtil, ja que amb molt poques paraules i combinades amb la il·lustració, l’autor aconsegueix que les idees siguin clares i concises.

Sens dubte aquest llibre sorprendrà petits i grans, pel fet que el missatge que vol transmetre afecta de manera global i la manera com s’explica sobta en tractar-se d’un fet tan senzill, però alhora colpidor. 

El destí d’en Fausto d’Oliver Jeffers (recomanat de 7 a 10 anys)

En Fausto es pensa que ho posseeix tot i és per això que es disposa a inspeccionar tot el que és seu. Comença per una flor, una ovella, una muntanya, i així successivament. Però en Fausto no en tenia prou, així que va agafar un vaixell per anar a comprovar que el mar era seu. L’arrogància del protagonista i la creença que pot posseir-ho tot, el portaran a un desenllaç inesperat.

En Fausto creu que ho posseeix tot i és per això que anirà a inspeccionar el que és seu. L’acompanyarem en aquesta cerca i, com a espectadors, anirem observant el seu comportament ple d’arrogància i prepotència. Finalment, veurem com aquest pensament li impedeix entendre a la natura i això provocarà un desenllaç inesperat.

Ens trobem amb un àlbum senzill, amb el text just i necessari per fer-nos arribar un missatge contundent.

Les pàgines compten amb il·lustracions que acompanyen al text sense complementar-lo. El fons és de color blanc i això permet que centrem l’atenció en aquestes petites il·lustracions destacant-les per les seves tonalitats on predominen el marró, el blau, el groc i el rosa.

A mesura que anem llegint, descobrim que el personatge se surt amb la seva, però al final ens espera una sorpresa. Serà aquí on l’autor ens oferirà un missatge amb una certa moralitat que pretén ressaltar el valor de la natura i la incomprensió humana davant d’aquesta.

L’Amy i la biblioteca secreta d’Alan Gratz (recomanat d’11 a 12 anys)

Acompanyem a l’Amy a descobrir què ha passat amb el seu llibre preferit. Què vol dir que la història de la Pippi Calcesllargues ha sigut considerat un llibre prohibit a la biblioteca de l’escola? La bibliotecària li explica a l’Amy que uns quants pares i mares han decidit que el llibre és inadequat per a nens i nenes. Davant d’aquest fet, l’Amy, decideix que no pot quedar-se parada. A més, altres llibres també han sigut prohibits, per això amb l’ajuda dels seus amics crearan la Biblioteca de Llibres Prohibits l’Armariet. A partir d’aquí ens endinsarem en una aventura trepidant plena d’acció i entrebancs.

Tot i ser un llibre per a infants, trobem reflexions molt contundents en relació amb l’educació, la censura, la lectura i el plaer d’aquest. A més, aquestes deixen de banda l’adultocentrisme i empoderen als infants convidant-los a pensar i qüestionar aspectes vitals. També té una petita part de qüestionament sobre les accions dels adults, no només en relació amb la prohibició dels llibres, sinó en el dia a dia dins la família.

Dins de l’obra descobrim referències a molts altres títols de llibres. Llibres molt diversos, alguns coneguts i d’altres no tant, ja que el context de l’Amy és Nova York i, per tant, apareixen llibres que per al públic català poden ser desconeguts, aspecte que enriqueix la lectura.

A part de la trama central, se’n detallen d’altres que es vinculen amb diversos personatges, això fa que l’atenció es mantingui constant i que el lector/a tingui interès a descobrir què passa amb l’amistat, la veritat i les interpretacions.

Un llibre ideal per reivindicar la lectura, la lliure elecció i la diversitat. 

Mimosa i Sam. El misteri de les ulleres roses de Cathon (còmic recomanat de 3 a 6 anys)

La Mimosa i en Sam han de resoldre el misteri de les ulleres roses. On hauran anat a parar les ulleres d’en Talpet?  Ens endinsem al jardí per poder recuperar les ulleres, però alerta! Pel camí trobarem diverses sorpreses. Potser les ulleres no són les úniques coses que s’han perdut pel jardí…

Aquest còmic està pensat per a infants pre lectors i per poder dur a terme una lectura compartida. No obstant això, són ideals per a aquells infants que ja comencen a llegir en lletra de pal, ja que els textos són curts. D’aquesta manera, poden fer una lectura autònoma i endinsar-se al jardí de la Mimosa i en Sam i acompanyar-los a resoldre el misteri.

Les il·lustracions són precioses. Transmeten calidesa i, encara que són senzilles, aporten familiaritat i permeten descobrir emocions i característiques dels personatges. Un altre aspecte a destacar és el color. Pels infants que observen les imatges i les interpreten, els colors juguen un paper fonamental, ja que el canvi d’aquests els permetrà saber si l’acció passa de dia o de nit.

Ens trobem amb unes guardes que desvetllen part de la història. Plenes de petits elements que formen part de la trama i, gràcies a aquestes pistes, podem introduir-los quan expliquem el conte, destacant-los i fent que els infants els relacionin amb el text.

El còmic permet que els i les lectores afinin la seva mirada i aprenguin a desxifrar les imatges per extreure informació que al text no s’expressa. En el cas d’aquest còmic, descobrim que els personatges canvien sovint d’expressió i podem veure-ho clarament a les seves cares. És per això que és ideal per poder fomentar aquest exercici de lectura d’imatges.

El desenllaç de la història és inesperat i molt encertat, sense ser alliçonador permet reflexionar en relació amb la trama i anar més enllà. Què hauríem fet a la situació de la Mimosa i en Sam?

Si us han encantat, com a nosaltres, aquestes recomanacions, podeu entrar a l’instagram de la Rosa @supertramp.books i en trobareu moltes més!

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s